Stichting Joods Cultureel Erfgoed

 
Evenementen

EXPOSITIE

Expositie van manuscripten en boeken die de Nederlandse Israelitische Hoofdsynagoge Limburg in beheer geven aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg, en een presentatie van moderne Joodse religieuze voorwerpen van vormgever Piet Cohen.

Tentoonstelling over honderden boeken en manuscripten, die de geschiedenis vertellen over het Joodse leven in Maastricht, maar ook over het Joodse leven in Beek, Eijsden, Gulpen, Heerlen, Meerssen, Sittard en Venlo. Deze boeken lagen goed verstopt in dozen en zakken op verschillende plekken in de Synagoge van Maastricht
De geschiedenis van deze boeken en manuscripten gaat terug tot aan de 18de eeuw.

Activiteiten rond de tentoonstelling "Verborgen Verleden" - Boeken en Manuscripten uit het bezit van de Nederlandse Israelitische Hoofdsynagoge te Maastricht.

De tentoonstelling is elke werkdag gratis te bezoeken van:
9.00 uur tot 17.00 uur

2 maart 2010 16.00 uur Opening tentoonstelling
3 maart 2010 14.00 uur Lezing "Verborgen Verleden"
10 maart 2010 14.00 uur Lezing "Verborgen Verleden"
  15.00 uur Film de Russensjoel in Amsterdam
17 maart 2010 14.00 uur Taxatie van Joodse boeken, verkoop van Joodse boeken met betrekking tot Limburg
24 maart 2010 14.00 uur Lezing en Powerpointpresentatie "Een wandeling door Joods Maastricht"
     

Al deze bijeenkomsten zijn gratis en vinden plaats in het auditorium van
het Regionaal Historisch Centrum Limburg, St.Pieterstraat 7, 6211 JM MaastrichtNIKITOV

Concert
THE TEA HOUSE PROJECT TOUR.
synagoge Meerssen donderdag 4 maart 20.00.
Reserveringen bij Dmitri Boutylkov

Lees het persberichtZondag 8 november 2009,

Culturele manifestatie in de oude synagoge aan de Kuileneindestraat 22a te Meerssen in samenwerking met de Stichting Leerhuis Limburg

12.00

Affiche Concert
Frederique Bosz, sopraan
Boris Goldenblank, viool
Sofia Schapiro, piano

14.00-14.30
Korte voordracht door HERMAN SILBERBERG (1934) over zijn onderduikerstijd. Herman Silberberg is auteur van Jochie, je moet er trots op zijn - oorlogsherinneringen van een Joodse jongen. Zijn kleinzoon Leslie leest voor uit zijn boek.

Bar Mitzwah, illustratie van Herman Silberberg,

bar mitzwa

14.30-16.30
De houding van de rooms-katholieke kerk t.o.v. het Jodendom in Nederland, lezing door dr. Theo Salemink, theoloog en historicus, en docent aan de Universiteit Tilburg. Theo Salemink schreef samen met Marcel Poorthuis het boek Een donkere Spiegel, Nederlandse katholieken over Joden 1870-2005.

3 november
l
ezing door Rabbijn Schapiro over Joodse feestdagen voor Leerhuis en Stichting Joods Cultureel Erfgoed,
Aanvang-20.00 synagoge Maastricht


20 oktober
In het kader van de week "geschiedenis van Maastricht" is er in de synagoge van Maastricht een lezing over de joodse Gemeente Maastricht in de loop der jaren. De lezing duurt ongeveer een uur en wordt gegeven door Dmitri Boutylkov.
Aangang 20.00 synagoge Maastricht

Op 3 september zal in de synagoge Maastricht Yad Vashem een potume onderscheiding uitreiken aan 2 families die tijdens de oorlog met risico voor eigen leven Joden hebben gered (postuum).Meer informatie bij D Boutylkov


Maandag, 20 juli 2009, 20.15, 
zal rabbijn Yaakov Schapiro een lezing houden. Onderwerp van de lezing zal zijn: Omgaan met een sterfgeval in de Joodse traditie.
De lezing wordt gehouden in de synagoge van Maastricht, Capucijnengang 2.

Zondag, 5 april 2009, 15.00, 
nodigt de net in Maastricht opgerichte Stichting ter bevordering van Joods Cultureel Erfgoed u uit voor een eerste bijeenkomst. Dhr. Appie Drielsma zal over zijn leven en in het bijzonder over de oorlogsjaren vertellen en dhr. R. Glaser zal recente ontdekkingen in de  verzamelingen van oude boeken in de Maastrichte Synagoge toelichen. Na afloop is er mogelijkheid om de toekomstplannen van de Stichting te bespreken.